Deser, Lody

To pytanie możemy często usłyszeć od dzieci, które po zjedzeniu obiadu domagają się dodatkowej przekąski, najlepiej czegoś słodkiego. Chyba każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone przepisy, ale co zrobić, żeby w prosty sposób urozmaicić swoje wypieki? Opcji jest bardzo wiele! Kilka z pomysłów na bardziej efektowne desery prezentujemy poniżej.

Ciekawszy deser… daje więcej radości

Rozwiązaniem są różne akcesoria, które możemy wykorzystać do pieczenia. Foremki w ciekawych kształtach pozwolą na zrobienie ciasteczek, które sprawią dzieciom wiele radości, a wzorzyste papilotki na babeczki będą jeszcze bardzo zachęcały do jedzenia. Można też postawić na jadalne dodatki, takie jak wiórki kokosowe, kolorowa posypka lub pisaki do tworzenia wzorków. Ciekawą opcją są polewy, które można kupić gotowe albo zrobić samodzielnie, na przykład z czekolady i mleka. Jeśli chcemy nadać naszemu deserowi wygląd jeszcze bardziej intrygujący, jako składniki polewy możemy wybrać białą czekoladę, mleko oraz kolorowy barwnik. Bardzo efektowne jest również ubicie śmietany i przystrojenie nią deseru. Możemy to zrobić, korzystając z syfonów przeznaczonych właśnie do tego celu. Są to specjalne urządzenia, wyposażone w naboje, które umożliwiają ubicie śmietany. Przyjmuje się, że jeden z nich wystarcza na 0,5l śmietany. Wśród produktów na rynku, dostępne są na przykład naboje do syfonów ISI. ISI to producent specjalizujący się w tego typu akcesoriach, dlatego można pójść w ślady zadowolonych klientów i wyposażyć się w produkty tej marki.

Nie ma nic złego w wykorzystywaniu sprawdzonych przepisów – czasem lepiej postawić na pewną opcję, niż ryzykować, że ciasto nie wyjdzie, zwłaszcza jeśli wstawiamy je do piekarnika godzinę przed przyjazdem gości. Ale użycie akcesoriów cukierniczych może pomóc w lekkiej modyfikacji dobrze znanej receptury. Warto skorzystać z foremek, syfonów do bitej śmietany, czy posypki. Nie trzeba zmieniać wszystkiego, żeby zaskoczyć jedzących – czasem wystarczy jeden drobny szczegół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *