Bardzo często po zjedzeniu obiadu nachodzi nas ochota na deser. Zwłaszcza w niedzielę, kiedy mamy mnóstwo czasu na odpoczynek i delektowanie się pysznościami. Wtedy zazwyczaj korzystamy z przepisów już dobrze znanych w naszym domu – sprawdzonych i gwarantujących zadowolenie członków naszej rodziny. Ale czasem ma się ochotę na przygotowanie czegoś nieco innego… I co wtedy?
Pomysł na deser
Sposobem na ciekawszy słodki poczęstunek może być użycie różnych akcesoriów kuchennych lub jadalnych dekoracji. Babeczki możemy upiec i podać w kolorowych papilotkach. Zwykłe kruche ciasteczka zrobią o wiele lepsze wrażenie, jeśli będą miały kształt zwierzątek, gwiazdek lub serc. Kolorowa posypka, orzechy, wiórki kokosowe albo czekoladowa polewa jeszcze bardziej przyciągnie wzrok i zachęcą do zjedzenia ciasta. A może warto dodać świeże owoce, rodzynki, migdały lub pestki dyni? Opcji jest całe mnóstwo. Deser można przystroić też bitą śmietaną. Uzyskanie pożądanego wzoru umożliwi nam syfon przeznaczony właśnie do tego. Syfony te są wyposażone w naboje, niezbędne do ubicia śmietany. Przyjmuje się, że jeden nabój wystarcza na 0,5l śmietany. Na rynku można znaleźć naboje wielu marek. Przykładem są naboje do syfonu ISI. Takie akcesoria są specjalnością tego producenta, dlatego warto je wypróbować i uczynić deser o wiele bardziej intrygującym.
Posiadanie sprawdzonych przepisów to bardzo dobra opcja – dzięki temu zawsze wiemy co upiec w chwilach, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ale jeśli mamy więcej czasu i chęć na eksperymenty w kuchni, warto spróbować urozmaicić jakoś nasz deser, korzystając z akcesoriów cukierniczych lub jadalnych ozdób. Często, aby zrobić wrażenie na domownikach lub gościach, wcale nie musimy wymyślać zupełnie nowych przepisów – wystarczy zaskakujący dodatek, a jedzący będą zachwyceni.