Do zasilania kuchenek używa się dwóch rodzajów gazu – ziemnego oraz gazu propan-butan. Od danego rodzaju zależy rodzaj dyszy, jaka jest potrzebna do kuchenki. Wybierając dysze należy zachować wszelkie środki ostrożności.
Pamiętajmy, że mamy do czynienia z niebezpieczną substancją, dlatego tak ważne jest dobranie odpowiedniej dyszy lub umiejętna jej wymiana. Najlepiej zlecić to zadanie fachowcom. Czym charakteryzują się poszczególne dysze?
Dysza do gazu ziemnego
Istnieją trzy główne rozmiary dysz – mały, średni i duży. Czasem używa się też specjalnych dysz do palnika typu WOK, który umożliwia szybsze podgrzewanie zawartości garnka i jest większy od innych palników. Dysze do gazu ziemnego mają duże otwory wypływowe z powodu niższego ciśnienia w porównaniu do drugiego typu.
Dysza propan-butan
Podstawową różnicą między dyszami jest moc znamionowa, która przy użyciu gazu propan-butan jest wyższa. Kuchenki zasilane tym gazem mają też większe ciśnienie, a co za tym idzie – ich dysze posiadają mniejsze otwory wypływowe. Dlatego są one odporniejsze i solidniej wykonane.
Należy pamiętać o wymianie zniszczonych lub zużytych dysz palnika. Zaniedbanie tej kwestii może doprowadzić do awarii kuchenki albo, co gorsze, zagrożenia bezpieczeństwa ludzi. Zakup dysz nie jest dużych wydatkiem, a inwestycja w nie na pewno jest dobrym pomysłem – w ten sposób dbamy o stan naszej kuchenki i ochronę domowników. Aby dobrać dyszę do palnika, trzeba znać jego model lub nazwę, która jest wybita na korpusie.