Wilkiem nazywa się nie tylko leśne zwierzę. Jest to też maszyna wykorzystywana w zakładach gastronomicznych, która służy do mielenia mięsa. Jak konkretnie działa to urządzenie?
Sprawa jest prosta
Wilk do mięsa umożliwia mielenie mięsa gotowanego, surowego, a nawet mrożonego. Najpierw mięso umieszcza się w leju załadowczym, skąd zostaje ono przetłoczone do zespołu tnącego przez ślimaka roboczego. Potem wtłacza się je w oczka siatki, a następnie ścina za pomocą osadzonych noży.
Maszyna znajduje zastosowania zwłaszcza w lokalach gastronomicznych, gdzie mięso obrabia się na większą skalę, niż w warunkach domowych, ale mniejszą, niż w zakładach przetwórczych. Możliwe jest kupienie modeli, które poddają obróbce kilka kilogramów mięsa na minutę. Jest to na przykład Hendi 12. Części do tego urządzenia można kupić też oddzielnie. Maszyna ma możliwość demontowania części, co ułatwia wymienianie ich oraz czyszczenie urządzenia. Zdarza się, że do wilków są dołączane dodatkowe przystawki, służące do szatkowania warzyw lub sera oraz takie do nadziewania kiełbas.
Wybór odpowiedniej maszyny zależy od naszych oczekiwań. Do mniejszych placówek nie ma potrzeby kupowania urządzeń o dużej wydajności. Warto zapoznać się z opisem maszyny i sprawdzić na przykład, jak długo może ona pracować, zanim nastąpi konieczność zrobienia przerwy. Nie należy ryzykować przegrzania się silnika, bo może się to skończyć awarią. Aby wilk do mięsa był sprawny przez długi czas, należy dbać o jego odpowiednią konserwację.